duminică, 15 februarie 2009

PĂDUREA PIETRIFICATĂ


Culmile satului Prăvăleni din comuna Vaţa de Jos păstrează şi acum urmele unei păduri pietrificate cu milioane de ani în urmă. Pentru a ajunge pe Culmea Cremenii, acolo unde se mai găsesc urmele copacilor împietriţi, e nevoie de curaj şi puţină condiţie fizică. Distanţa nu este una mare, însă urcatul pe drumul abrupt poate fi o grea încercare pentru temerari. Odată ajunşi, pe culme, peisajul se deschide cu o pădure verde, tânără – în comparaţie cu cea dispărută. Povestea pădurii pietrificate spune că în urmă cu mulţi ani, din cauza unei erupţii vulcanice, copacii au fost acoperiţi de lavă. Doar bătrânii din sat mai ştiu să redea întâmplarea transmisă din generaţie în generaţie.














Ca orice fenomen rar întâlnit, pădurea încremenită de la Prăvăleni are şi o legendă. Frânturile ei se pierd însă, şi puţini sunt cei care ştiu să o povestească pe-ndelete. Se spune că pădurea aparţinea unui Zmeu care ar fi răpit o frumoasă tânără, fata unui puternic Împărat. Ca-n orice basm, împăratul a promis jumătate din împărăţie şi mâna fetei acelui voinic curajos care va reuşi să o salveze. Dupa ce un tânăr fecior l-a răpus pe zmeu, fata împăratului i-a sărit în braţe, însă din greşeală a călcat în sângele Zemului. Se spune că atunci, Crăiasa Crişurilor s-a prefăcut în stană de piatră, iar în acel loc a crescut o pădure întreagă din piatră. Şi pentru că la noi nu are cine, alţi comercianţi s-au gândit să valorifice cremenele care încă se găsesc sub frunzişul din pădure.



















Se pare că, pe lăngă povestea pădurii împietrite, actuala pădure de fag păstrează şi o adevărată comoară care, exploatată de autorităţi ar putea aduce mii de turişti. Localnicii îi privesc neputincioşi pe cei care vin să caute lemnul pietrificat, dar se bucură că sunt căutaţi în fiecare an pentru a spune din nou povestea pădurii încremenite.
Urmele pădurii de la Prăvăleni se pierd odată cu trecerea timpului. Povestea sa şi legenda sunt uitate, iar bătrânii nu mai au cui să transmită istoria locului. Poate că, odată cu relansarea zonei, oamenii locului vor putea să valorifce urmele copacilor pietrificaţi.



Niciun comentariu: